Styrketräning är den form av träning som hjälper bäst mot stress, och kan till och med verka som en medicin för en stressig vardag. Är man nybörjare när det gäller träning med vikter finns det flera goda anledningar att anlita en personlig tränare som hjälper en att träna på rätt sätt.

 

Styrketräning är en av våra vanligaste träningsformer och när det kommer till att lindra stress är det mer effektivt än både konditionsträning och avslappningsövningar. Faktum är att styrketräning kan fungera som en medicin. Detta beror på att vid stress bildas ämnet kynurenin, vilket vältränade muskler i samband med vissa enzymer kan bryta ned, skriver Expressen. Vältränade muskler renar även blodet då träning ökar produktionen av kemiska substanser, vilka hjälper kroppen återuppbyggas och repareras då stressrelaterade ämnen rensas bort från blodet.

 

Fördelarna med att anlita en personlig tränare

En personlig tränare, eller pt som det förkortas, utgår från de förutsättningar och mål man har och kan hjälpa till med både kost och träning. Personlig tränare finns på de flesta gym, och kan exempelvis bokas hos medfit.se. Fördelarna med att ha en personlig tränare är många, speciellt om man är nybörjare inom styrketräning. Nedan löper tio punkter till varför det är en värd investering.

 

  • Planering: en pt kan lägga upp en plan för olika sorters kroppar och olika mål. Detta kan exempelvis gälla rörlighet, antal övningar och repetitioner, så att man som kund får ett tydligt träningsprogram att följa.
  • Resultat: en pt kan sätta upp realistiska mål och delmål för kunden, samt hjälpa till i processen för att uppnå dessa mål.
  • Mindre risk för skador: för de som har besvär och vill hålla sig skadefria kan en pt hjälpa till att reda ut de styrkor och utmaningar som finns. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet är den största orsaken till skador vid träning att man utför övningarna felaktigt och får för hög belastning på leder.
  • Motivation, inspiration och utmaning: En av de största anledningarna till att man ger upp träningen är brist på motivation, skriver Actic. En pt kan vara en stöttande hand för att ens livsstil ska bli hållbar.
  • Tidsbrist: en pt hjälper till om man som kund har dåligt med tid för träning, så att man kan få resultat på minsta möjliga tid.