Gym med löpband och andra maskinerDen som tränar vill inte bara bli stark, det är ofta lika viktigt att förbättra konditionen. Men om man har begränsat med tid, hur ska man prioritera och planera för att få ut så mycket som möjligt, i form av både styrka och uthållighet.

Att vara stark underlättar på många sätt i vardagen, och ger dessutom en bättre hälsa. Detsamma gäller konditionen. Samtidigt vet ju alla att de som tävlar i sporter där det gäller att vara både stark och uthållig, som sjukamp, aldrig kan bli lika starka eller uthålliga som de som tävlar i rena styrke- eller uthållighetsidrotter. Det här är knappast ett problem för vardagsmotionärer, men de har ju inte heller tillgång till tränare och kostrådgivare, vilket idrottare på hög nivå har. Man vill ju inte att de träningsformer man ägnar sig åt ska ta ut varandra, utan att alla ska ge positiva effekter.

Under samma pass

Som alla som har familj och heltidsjobb vet kan det vara tillräckligt svårt att få tid att träna över huvud taget. Då kan det vara lockande att kombinera konditions- och styrketräning i samma pass. De flesta gym har ju idag konditionsmaskiner som crosstrainers, roddmaskiner och löpband, förutom vikter, maskiner och ställningar för styrketräning.

Det man bör undvika, enligt de studier som finns, är att börja med konditionsträning och sedan gå över till styrka. Vilken typ av konditionsträning det rör sig om spelar också in. Simning och cykling, som är mer skonsamma för kroppen, har inte samma negativa effekt på styrkeutvecklingen som löpning.

Olika pass

Om man däremot har möjlighet att dela upp träningen, så att man tränar styrka en dag, och kondition nästa dag, kan man få trevliga synergieffekter. Den som väntar minst sex timmar efter att ha tränat kondtion, och sedan tränar styrka, får en större styrkeökning, även om den är liten, än den som enbart tränar styrka. Bäst är dock att vänta åtminstone 24 timmar innan man greppar skivstången.